W dniu 4 kwietnia 2025 r. w ramach projektu ”Dzień Alaski – zjedz rybkę, jak miśki z Alaski”, uczniowie klas 1-3 OSM I st. mieli możliwość zjeść smaczne danie obiadowe, którego głównym składnikiem była porcja z dzikiego łososia Keta, prosto z Alaski. Jest to ryba o intensywnie różowym kolorze, delikatnym smaku i niesamowicie bogatym składzie odżywczym.
Łosoś dostarczył naszym uczniom solidną porcję witamin D, B6 i B12, a także cynku, żelaza, wapnia oraz zdrowych kwasów omega-3. Uczniowie otrzymali również bazę materiałów edukacyjnych: kolorowanki, ulotki opisujące dziką Alaskę oraz zrównoważone rybołówstwo. Do materiałów dołączone były też polecane, a zarazem proste, przepisy kulinarne, których głównym składnikiem jest łosoś, m.in. burrito z dzikim łososiem, pizza spinaci z limonką oraz łososiem.
Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację tego projektu! Cieszymy się, że mogliśmy wspólnie odkrywać smaki natury i poszerzać wiedzę naszych uczniów na temat zdrowego odżywiania!
Zapraszamy do galerii.